WARSZTATY KULINARNE -
wspólne pieczenie chleba
25.02.2021 r. w Szkole Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki w Kozłowie w ramach innowacji pedagogicznej "Żyję zdrowo" odbyły się warsztaty kulinarne
Chleb od wielu lat jest podstawowym produktem w diecie człowieka.
Ze źródeł historycznych wiadomo, że wytwarzano go już ok. 600 lat p.n.e. W wersji pierwotnej chleb był najprawdopodobniej czymś w rodzaju mącznej pasty, dopiero później zaczęto go wypiekać w gorącym popiele, a z czasem w piecach. Początkowo w niczym nie przypominał wyrośniętego chleba, który spożywamy obecnie, miał raczej formę płaskich placków, które rozrywano i spożywano z rozmaitymi dodatkami.
Obecnie chleb jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Z odpowiednimi dodatkami tj. ziarna, otręby czy płatki owsiane może stać się nie tylko smaczną, ale i wyjątkowo zdrową przekąską.
Aby się o tym przekonać uczniowie klasy III w ramach innowacji pedagogicznej promującej zdrowe odżywianie, poznali jak cenne właściwości odżywcze może mieć chleb i nauczyli się samodzielnie go wypiekać.
Wszystkim bardzo podobały się zajęcia, a po świeżutkich wypiekach zostały tylko okruszki.