Nasza szkoła wzięła udział w ogólnopolskim projekcie „Ekomisja w podstawówkach”, którego twórcą jest Federacja Polskich Banków Żywności, a partnerem Lidl. Celem projektu jest zwiększenie świadomości dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych na temat ekologicznych skutków marnowania żywności oraz psychologicznych aspektów odżywiania się i zdrowego stylu życia. W czasie zajęć uczniowie analizowali Talerz zdrowego żywienia, Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz rolę i wpływ na organizm poszczególnych składników pokarmowych. Poszerzyli wiedzę o produktach korzystnych i niekorzystnych dla ich zdrowia. Zwiększyli swoją świadomość na temat kaloryczności diety. Dowiedzieli się, jak odróżnić głód fizjologiczny od głodu emocjonalnego. Utrwalali zasady zdrowego stylu życia. Ćwiczyli układanie jadłospisów, przez co uczyli się racjonalnie wykorzystywać produkty tak, aby nie marnować żywności. Przygotowali również pyszną i zdrową przekąskę – kulki mocy.
A.K.